Oficiální závody agility "Závody při LVT Louny, MR kníračů"

10.08.2014 23:00

O víkendu 9.-10.8.2014 jsme se vydaly s rodiči na závody daleko, až do Loun. Konaly se zde oficiální závody na ukončení letního výcvikového tábora agility a mistrovství republiky v agility kníračů, které pískala paní rozhodčí Veronika Vostrá. Ruby jsem přihlásila na všechny možné běhy, takže nás čekaly čtyři běhy v sobotu a čtyři běhy v neděli. Jeli jsme už v pátek, jelikož cesta trvala opravdu dlouho a přespali v zarezervované chatičce v kempu u Nechranické přehrady. Večer jsme se prošli kempem a kolem přehrady a šli jsme brzy spát. 

V sobotu, po příjezdu na cvičák v Lounech, jsme si poslavili náš nový stan, vybalili věci, prohodili pár úvodních slov s Bařinkovými a po vyvěšení startovních listin jsme se dozvěděli počty psů v jednotlivých bězích. Po neoficiálních bězích a bězích pro veterány se běžel otevřený běh agility. V něm se v kategorii L sešlo 32 týmů. Ruby běžela normálně rychle, na jedné překážce u konce se stočila na druhou stranu kvůli mému ošklivému spinu, ale byl to čistý běh, který k mému překvapení vyšel na 1. místo (postupová rychlost 3,98m/s). Druhý náš běh bylo mistrovské agility KCHK. Byl to hezký běhavý parkur, těšila jsem se na něj. Bohužel se nám stala osudným lávka vedle slalomu, na kterou ji překážka předtím více vytáhla a Ruby ji dala přednost před slalomem. Běh před i po této chybě byl hezký a rychlý, bohužel tedy diskvalifikace. Dalším naším během byla naše první zkouška LA2. Parkur, podle mě, docela těžký (trojky se mi zdály lehčí), Ruby běžela pěkně, bohužel diskvalifikace na tunelu pod nástupní částí kladiny, do kterého vběhla místo na lávku. Posledním naším během soboty byl otevřený běh jumping. V něm se sešlo už "jen" 29 týmů, Ruby obdržela odmítnutí na slalomu - opravdu to nebyl jednoduchý náběh a i přes moji snahu ji ho zjednoduššit, náběh nezvládla. Doběhly jsme tedy s jedním odmítnutím na 11. místo (postupová rychlost 3,65m/s). Vyhlašoval se součet agility a jumpingu, ve kterém jsme se umístily na 7. místě. Na noc jsme si jeli odpočnout opět do kempu u Nechranické přehrady. 

V neděli nás čekaly opět čtyři běhy. V otevřených bězích se sešlo 25 eLkových týmů, ve zkoušce LA2 týmů 9 a v mistrovském běhu KCHK stejně jako v sobotu týmy 4. Začínaly jsme otevřeným během jumping. Ten jsme doběhly rychleji než v sobotu, čistě na 6. místě (postupová rychlost 4,10m/s). Druhým naším během byl mistrovský jumping KCHK, ve kterém si Ruby napravila reputaci ze soboty a doběhla ho čistě, svojí nejrychlejší postupovou rychlostí víkendu, o 11 sekund rychleji než nejrychejší další knírač na 1. místo (postupová rychlost 4,31m/s). Dalším během byl otevřený běh agility, ve kterém paní rozhodčí Rubče mávla zónu na áčku (podle mě byla, jelikož si ji hlídám, ale když ji rozhodčí viděla skočenou...), doběhly jsme tedy s jednou chybou na 9. místě (postupová rychlost 3,89m/s). Posledním během byla zkouška LA2, ve které se Ruby také více snažila než v sobotu a doběhly jsme čistě, na známku výborně na 1. místo (postupová rychlost 3,73m/s). Před zkouškou byla dlouhá pauza, ve které se vyhlašovaly výsledky veteránů, neoficiálních závodů a MR kníračů. Nedávala jsem nám tak velké naděje, ale zvládly jsme to! V součtu všech otevřených běhů víkendu (O nejlepšího psa LTV Louny) se Ruby umístila na úžasném 4. místě. V součtech mistrovských běhů KCHK se umístila na 3. místě a získala tak titul Druhý vícemistr České republiky středních kníračů v agility pro rok 2014!!! 

Jsem moc ráda, že jsme na tyto závody vyrazili. Organizace trochu pokulhávala (startovní listiny byly běžně vyvěšeny až po prohlídce parkuru a člověk tak na poslední chvíli nevěděl, kolikátý poběží, o vyvěšení výsledků museli být organizátoři dvakrát poproseni až téměř na konci dne, pomocníci u parkuru museli být několikrát vyzýváni k opravám parkuru po dobězích, tunely si musela rovnat paní rozhodčí sama, při odložení psa na parkuru a po hvizdu jsem jednou musela ještě alespoň minutu čekat kvůli problému se stopkami, travnatý povrch, na kterém se běhalo, byl neposekaný a 10 centimetrů dlouhý...), ale to všechno vynahradila super skupina kníračkářů, se kterými jsme si měli pokaždé co říci. Ráda jsem poznala nové agility lidi od fousatých, se kterými jsme si navzájem přáli štěstí a radovali se z úspěchů. Psi jistě ocenili velmi blízkou řeku s krásným vstupem, ve které se mohli několikrát za den osvěžit a lidé skvělé jídlo v kantýně.  

VIDEO